Gepubliceerd op 13 juli 2013 | door Jasper Alblas
0OERgezond eten
De ene persoon valt zonder al te veel moeite af, terwijl iemand anders maanden lang aan het sporten is en maar niet afvalt. Hoe is dat mogelijk?
De ene persoon verliest gewicht en blijft de rest van zijn of haar leven slank en de andere persoon verliest hetzelfde gewicht maar heeft het er 2 maanden later allemaal weer aan. Hoe is dat mogelijk? Wat is het verschil?
Het grote verschil is dat de eerste persoon het probleem bij de oorzaak aanpakt en de andere persoon enkel de symptomen bestrijdt. In dit artikel wordt beschreven hoe slechts één bepaald deel in ons voedselpatroon de echte oorzaak is van overtollig lichaamsvet. Als je deze ene voedsel groep uit de voedselpatroon verwijderd dan zal gewicht verliezen zeer snel en makkelijk gaan.
Of je snel en vanzelf afvalt of dat je maanden lang moet zweten op de loopband in de sportschool hangt af van deze ene voedselgroep.
De menselijke evolutie
Om te begrijpen wat deze dikmakende voedselgroep is, moet je begrijpen hoe je lichaam geëvolueerd is.
Je lichaam is in miljoenen jaren zo geëvolueerd, dat het optimaal gebruik kan maken van de voeding die we al die honderdduizenden jaren aten.
De laatste 1.000 jaar van onze evolutie (en met name de laatste 100 jaar) is ons voedingspatroon sterk veranderd. Je lichaam is daar nog niet op aangepast.
Je lichaam weet niet goed wat het met al dit ‘nieuwe’ voedsel moet doen. Het kan wel energie uit het voedsel halen, maar dit ‘nieuwe’ voedsel zorgt daarbij voor allerlei ongewenste bijwerkingen.
Een van die bijwerkingen is onregelmatige insuline productie. Insuline is het hormoon dat, simpel gezegd, helpt bepalen of het voedsel dat je eet opgeslagen wordt als lichaamsvet of niet.
Constante insuline productie zorgt voor een slank lichaam. Schommelende insuline productie zorgt voor overtollig lichaamsvet.
Schommelend insuline is een dikmaker
Voor een constante insuline productie, om zo een slank lichaam te krijgen, is het belangrijk dat je voedsel eet waar je lichaam voor gemaakt is. Wat zijn de verschillen tussen wat ‘wij’ duizenden jaren geleden aten, en het voedsel dat je vandaag de dag eet.
Allereerst, in de prehistorie was er (haast) geen voedsel met suiker. Daarentegen at de gemiddelde Nederlander in 2009 bijna 90 gram suiker (15 suikerklontjes) per dag, dat is 32 kilo suiker per jaar. Suiker zorgt voor enorme fluctuatie in de insuline productie, en dus voor overgewicht. Je suiker inname verminderen is het beste wat je kunt doen om direct te beginnen met afvallen.
Let op dat er tegenwoordig veel alternatieven gebruikt worden voor suiker in voedsel. Sommige zijn net zo slecht als suiker en andere zijn beter. Glucose fructosestroop is net zo slecht als suiker. De zoetstoffen Stevia en Xylitol zijn beter.
Ten tweede, wat veel mensen niet weten, is dat de mensen die in de prehistorie leefden haast geen granen aten. Alleen als er echt hongersnood was aten de homo sapiens granen. Nu, in 2013, eten we granen bij bijna elke maaltijd. We eten brood, wraps, pasta, pizza en nog veel meer. Granen worden in je lichaam snel omgezet tot suiker en zorgen ook voor enorme fluctuatie in de insuline productie, en dus voor overgewicht.
Tot slot, aten de mensen honderdduizend jaar geleden veel meer gezonde vetten. Voorbeelden van voedsel met veel gezonden vetten zijn: vis, noten, zaden, natuurlijke oliën, biologisch vlees en avocado’s. In de prehistorie waren gezonde vetten de primaire energie bron. Voorbeelden van gezonde natuurlijk oliën zijn: olijfolie (extra vergine), kokosnootolie en lijnzaadolie. (Zonnebloemolie bevat veel omega-6 en is daarom niet gezond.)
Als je het als één vuistregel wilt onthouden: eet niets wat niet aan een boom, struik of plant groeit. Of iets dat levend in zijn natuurlijke omgeving heeft geleefd.
De oplossing
Eet zoals onze voorouders 100.000 jaar geleden aten, dat is waar ons lichaam voor ‘gemaakt’ is. Ons aangepaste eetpatroon is verantwoordelijk voor bijna alle gevallen van overgewicht. Al het geproduceerde voedsel dat vandaag de dag in veel supermarkten ligt, eten we pas de laatste 100 jaar en stimuleert vaak vetopslag in plaats van vetverbranding.
Nu vraag je, je waarschijnlijk af: “maar als ik al het geproduceerde voedsel niet meer mag eten, wat blijft er dan nog over?” Dat is een goede vraag. Maar gelukkig blijft er nog meer dan genoeg over. Wat er precies overblijft hoef je niet allemaal zelf uit te zoeken. Op mijn website www.jasperalblas.nl kun je een boodschappenlijst downloaden waar alle gezonde producten, die we duizenden jaren geleden ook aten, op staan. Als je deze producten eet zal je zeer gemakkelijk en zonder veel moeite afvallen.